Thursday, January 12, 2012

BFF KAH KAMU????





BFF stand for best friend forever lebih senang cakap sahabat sejati dan seumpama dengannya…setiap  orang mengimpikan dan ingin menjadi sebahagian dari BFF..tapi BFF bukan sahaja perkataan yang keluar dari mulut semata-mata tapi datang dari hati..( ayat novel). So entry kali ini aku akan memberi beberapa guidelines or sign untuk mengenal pasti dan menjadi BFF kepada seseorang yang bergelar sahabat :

Mempersembahkan Ciri-ciri BFF:
  • BFF akan memanggil sahabat dengan nama yang disukai sahabatnya sama ada di hadapan @ di belakang.
  • Mengutamakan keperluan dan kepentingan sahabat dari kepentingan sendiri.
  • Beranggapan positif terhadap sahabat dan tidak bersikap prejudis.
  • BFF akan memaafkan sahabatnya walaupun tahu akan kebenarannya.
  • BFF tidak mengeluarkan kata-kata kesat kepada sahabatnya.
  • Menyembunyikan segala rahsia sahabat  dan tidak menceritakan kepada orang lain.
  • BFF tidak mendesak atau memaksa sehingga sahabat rasa terbeban dengan permintaannya itu.
  • BFF akan  gembira dengan perkara yang menggembirakannya dan bersedih dengan sesuatu yang menyedihkan sahabatnya.
  •  BFF akan mengambil berat tentang sahabatnya. Contohnya hal pelajaran dan kesihatannya kerana dia mahu yang terbaik untuk sahabatnya.
  • BFF tidak menyimpan rahsia dari sahabatnya, dan berkongsi cerita gembira dan sedih.
  • BFF akan menerima segala kekurangan dan kelebihan sahabatnya dengan ikhlas.
  • BFF akan sentiasa mengalah bila berlaku pertengkaran, walaupun kesalahan itu bukan datang daripada nya.
  • BFF akan mengajak ke arah kebaikan dan bukan yang boleh merosakkan sahabatnya.

Ini sahaja yang dapat aku list untuk korang..sebenarnya aku terbaca dekat sebuah blog dan menarik perhatian aku so nak berkongsilah dengan korang semua sebagai panduan dan pengetahuan. Kalau korang ada ciri-ciri macam ni alhamdulillah dan kalau takde cubalah untuk jadi seperti BFF..(baru aku tahu aku belum boleh digelar BFF hahaha) so jom sama-sama cari sahabat sejati dan menjadi sahabat sejati. Sekian……

Mutiara kata: Para malaikat akan selalu mendoakan kita selagimana kita mendoakan kebaikan buat sahabat-sahabat kita…






1 comment: