Saturday, February 5, 2011

HIDUP UNTUK KERJA @ KERJA UNTUK HIDUP



HIDUP UNTUK KERJA KE?
KERJA UNTUK HIDUP?


Sejak kecil kita telah disuruh dan diasak untuk belajar bersungguh-sungguh sampai masuk Univresiti. Tapi korang pernah terfikir tak kenapa? adakah sebab ilmu ataupun mengejar kesenangan? Kita mungkin selalu mendengar dialog ini:

Belajar rajin2 nanti dah besar boleh dapat kerja baik2..

Tapi mungkin ada certain orang kaya akan berkata kepada anaknya:

Belajar bersungguh2 kalau boleh sambung ke Oversea..nanti dah habis belajar kerja dekat syarikat keluarga kita..

Ataupun sebuah keluarga yang mempunyai pemikiran kolot berkata kepada anaknya:

Kau berhenti je belajar tak payah belajar tinggi2..nanti dah kahwin duduk dekat dapur jugak.

Agaknya mana satu yang selalu ayah atau mak korang selalu pesan. Tapi sejak kebelakangan ni..aku sering bertanya siap post lagi dekat FB apa pendapat diorang. Ada yang turut keliru n ada juga yang kata kerja untuk hidup. So bagi pendapat aku memang hidup ni perlu kerja umtuk mencari sedikit kesenangan di dunia. Ya lah kalau tak ada duit macam mana nak beli makanan, baju, rumah sedangkan masuk tandas pun kena bayar 20 sen tau..



Tapi tak perlu lah nak habiskan masa seumur hidup hanya untuk bekerja tanpa ada masa untuk diri sendiri, sampai tak boleh lansung nak melawat mak ayah dekat kampung kan @ yang dah kahwin pula tak ada masa untuk anak dan isteri. Sekarang ni aku rasa hidup aku ni macam robort yang hidup untuk bekerja beberapa hari kebelakangan ni..mungkin sebab New Year so ramailah pelancong yang datang ke Afamosa ni sampai tak cukup tangan nak handle..praktikal lah katakan semua benda yang orang suruh aku buat tapi tak lah sampai tolong guest tukar lampin anak dia kan..(melampau pulak)..so korang fikirkan lah ye :D






















No comments:

Post a Comment